Κτηνοτροφία | Πτηνοτροφία

Το 70% των πτηνών της γης προορίζονται για κατανάλωση

...ενώ μόλις το 30% αποτελείται από τα πουλιά που ζουν ελεύθερα στη φύση, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη «The biomass distributions on Earth» των Yinon M. Bar-On, Rob Phillips και Ron Milo, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ. Βάσει αυτής, το 70% όλων των πτηνών της γης είναι εκτρεφόμενα (κότες, πάπιες, κοτόπουλα, κ.λπ.), ενώ αυτά που ζουν στο φυσικό περιβάλλον αντιστοιχούν σε μόλις 30%. Το 60% των θηλαστικών της γης αποτελείται από ζώα (κυρίως βοοειδή και χοίροι), το 36% είναι άνθρωποι και το 4% των ζώντων θηλαστικών του πλανήτη αντιστοιχεί στα άγρια ​​ζώα.Και τι γίνεται με τη θαλάσσια ζωή; Οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι 300 χρόνια φαλαινοθηρίας έχουν οδηγήσει στη μείωση της θαλάσσιας ζωής κατά 80%.«Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτες θα βοηθήσει τον κόσμο να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο της ανθρωπότητας στη Γη», σημείωσε ο καθηγητής Ron Milo από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Weizmann της Επιστήμης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, σε συνέντευξή του στη Guardian και πρόσθεσε: «Δεν έγινα χορτοφάγος, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσω τι θα φάω, πλέον λαμβάνω υπόψη μου το αντίκτυπο που έχει η τροφή μου στο περιβάλλον. Αυτό, με βοηθάει να σκεφτώ... Θέλω, όντως, να επιλέξω βοδινό κρέας ή πουλερικά ή μήπως προτιμώ να στραφώ προς το tofu;» 

Διατροφή & Αειφορία

Προσέχουμε την τροφή μας, βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Κακά τα ψέμματα... Μπορεί να διανύουμε την εποχή των... κρεατοφάγων, ωστόσο, ένας (διαρκώς αυξανόμενος) αριθμός ανθρώπων επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στο κρέας και να στραφούν σε άλλες πιο φυσικές και βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης. Κάποιες από αυτές; Τα φασόλια και οι φακές – όσπρια τα οποία κρύβουν μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης μέσα τους, αλλά και πολλά ακόμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν τα μανιτάρια τα οποία ταιριάζουν στις σαλάτες, στα κυρίως γεύματα, αλλά και στις σούπες! Επόμενη εναλλακτική;

Η κινόα η οποία, επίσης, έχει αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην κουζίνα, ενώ σταδιακά βλέπουμε ότι και το φαγόπυρο κάνει αισθητή την παρουσία του στη διατροφή μας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα είδος σπόρου, (κάποιοι το αποκαλούν «ψευδο-δημητριακό») πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πώς το χρησιμοποιούμε; Απλώς το βράζουμε, όπως κάνουμε με το ρύζι ή το πλιγούρι, και το απολαμβάνουμε σε σαλάτες, σούπες και διάφορα άλλα μαγειρευτά. 

Φωτογραφία: oldskool photography via Unsplash

Βιοποικιλότητα

Tο 0,01% έχει καταστρέψει το 83% της άγριας ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη των Yinon M. Bar-On, Rob Phillips και Ron Milo «The biomass distributions on Earth», το 0,01% των ανθρώπων (τόσοι είμαστε σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη) κατάφεραν να καταστρέψουν το 83% των θηλαστικών άγριων ζώων από την ίδρυση του πολιτισμού έως σήμερα. Ανέπαφο (τρόπος του λέγειν, μια και ανέπαφο δεν έχει μείνει) έχουμε αφήσει μόλις το 1/6 της άγριας ζωής, ενώ στους ωκεανούς το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί στο 1/5. «Η δυσανάλογη θέση μας στη Γη είναι εντυπωσιακή... Οι επιπτώσεις των επιλογών μας απέναντι στη φύση παραμένουν τεράστιες, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής μας. Οι διατροφικές επιλογές μας έχουν τεράστια επίδραση στα ενδιαιτήματα των ζώων, των φυτών και άλλων οργανισμών...», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Ron Milo στην “The Guardian”, προσθέτοντας ότι «Όταν φτιάχνω ένα παζλ με τις κόρες μου, συνήθως υπάρχει ένας ελέφαντας δίπλα σε μια καμηλοπάρδαλη, η οποία στέκεται δίπλα έναν ρινόκερο... Αν προσπαθούσα, όμως, να τους δώσω μια πιο ρεαλιστική αίσθηση για τον κόσμο, θα τους έδειχνα μία αγελάδα δίπλα σε μια άλλη αγελάδα, δίπλα σε μια άλλη αγελάδα και πιο δίπλα... ένα κοτόπουλο». Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μελέτη, πατήστε εδώ.

Φωτογραφία: Geran de Klerk via Unsplash

Food Waste

9 στις 10 ντομάτες καταλήγουν στα σκουπίδια λόγω εμφάνισης

Ναι, είναι εξωφρενικό, αλλά είναι αληθινό.

Ένα σημαντικό ποσοστό φαγώσιμων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια - όχι επειδή δεν είναι βρώσιμο, αλλά επειδή δεν φαίνεται… όμορφο! Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του University of the Sunshine Coast της Αυστραλίας, έδειξαν ότι μέχρι και το 86,7%

των εδώδιμων ντοματών που είχαν συγκομιστεί από ένα εμπορικό αγρόκτημα του Queensland κατέληξαν στα σκουπίδια λόγω της (άσχημης) εμφάνισής τους! Τι σημαίνει αυτό; Ότι είχαν περίεργο σχήμα… Κάποιες ήταν πολύ μικρές, ενώ άλλες πολύ μεγάλες… Με λίγα λόγια,

δεν ήταν τόσο... φανταχτερές (σύμφωνα με

τα εμπορικά πρότυπα) προκειμένου να καταλήξουν στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ.

Αντ 'αυτού, πετάχτηκαν στα σκουπίδια,

αν και -δίχως αμφιβολία- ήταν κατάλληλες

προς βρώση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης, κάθε χρόνο

η εγχώρια οικονομία χάνει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια και όχι στα χέρια των καταναλωτών.

Photo: gaiahealthblog.com

Διατροφή & Αειφορία

Προσέχουμε την τροφή μας, βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Η Παγκόσμια Ομάδα για τα Γεωργικά και Τροφικά Συστήματα για τη Διατροφή σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σύνταξαν μία αναφορά έχοντας σαν βασικό θέμα την ανάγκη να περιοριστούν οι απώλειες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε όλο το σύστημα τροφίμων. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη,  παγκοσμίως, μέσω της γεωργίας, παράγεται 22% περισσότερη βιταμίνη Α από ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Εξαιτίας της λάθος διαχείρισης και της σπατάλης των τροφών, η βιταμίνη Α που τελικά προορίζεται προς κατανάλωση καταλήγει να είναι 11% μικρότερη από εκείνη που απαιτείται! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μείωση του ποσοστού των τροφίμων που χάνονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια, θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτο θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Εάν θεωρήσουμε ότι 1 στους 5 θανάτους συνδέεται με κακής ποιότητας διατροφή, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως αυτό το σημαντικό βήμα. Σε αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε και την οικονομική απόδοση που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια αλλαγή, μια και η αξία των τροφίμων που χάνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται σε περίπου 1 τρις δολάρια! Τέλος, η κατανάλωση των τροφίμων που έχουν ήδη παραχθεί, θα συμβάλει ταυτόχρονα και στην εξοικονόμηση των πόρων του πλανήτη μας (γη, νερό και ενέργεια). Αν θέλετε να διαβάσετε την έκθεση, πατήστε εδώ.

Περιβάλλον | Βιοποικιλότητα

Μόλις το 1/4 της γης έχει αφήσει «ανεκμετάλλευτο» ο άνθρωπος

Υπερεκμετάλλευση των ειδών, γεωργία και εκμετάλλευση του εδάφους. Αυτές θεωρούνται οι κυριότερες απειλές της βιοποικιλότητας σύμφωνα με την Έκθεση «Living Planet 2018» στην οποία το WWF και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου κατέγραψαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το μέλλον της πλανήτη, αλλά και τα στοιχεία που τους έχουν οδηγήσει στις ανησυχίες αυτές. Βάσει αυτής, μόνο το 1/4 της γης δεν έχει υποστεί τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε μόλις 1/10 μέχρι το 2050! Δύο πρόσφατες μελέτες επικεντρώθηκαν στη δραματική μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών , αλλά και στην τεράστια πίεση που ασκείται στα οικοσυστήματα γλυκού και αλμυρού νερού. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1950 έχουν ψαρευτεί από τους ωκεανούς σχεδόν 6 δισεκατομμύρια τόνοι ψαριών και ασπόνδυλων.

Photo: Ales Krivec via Unsplash

2019-top-rated-awards-badge-embed.png

Food Security Center / info@foodsecuritycenter.org / Athens, Greece

© 2018 by Food Security Centerom